Patatas bravas

Het moeten niet altijd frieten zijn. Deze patatas bravas zijn ook heel lekker; als tapa of in plaats van aardappelen of friet. Paprikapoeder is in dit recept een belangrijk ingrediënt. Gebruik de zoete, “dulce” variant. Een bereiding uit het boek “Specerijen” van Jane Lawson, kookboek van het jaar 2009 en alweer een zeer gewaardeerde tip van m’n collega Liesbeth.

nodig voor 6 personen:
1 kg niet te kruimige aardappelen
frituurolie
500 gr rijpe tomaten (Roma)
2 el olijfolie
een halve rode ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
3 tl zoet Spaans paprikapoeder
1/4 theelepel cayennepeper
een blaadje laurier
1 tl fijne suiker
zout en peper
een handje platte peterselie, fijngehakt: om te garneren

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 cm. Spoel af, laat uitlekken en dep helemaal droog. Vul een frituurpot met olie en verhit tot 180°C. Frituur de aardappelen 5 minuten, in porties tot ze goudbruin zijn. Laat goed uitlekken op keukenpapier en helemaal afkoelen.

Tomaten in kokend water leggen, schrikken en pellen, dan in kleine stukjes snijden.

Verhit de olijfolie in een pan op halfhoog vuur en fruit de ui 3 minuten tot hij zacht is. Voeg knoflook, paprikapoeder en cayennepeper toe en fruit nog 1-2 minuten, tot het aroma loskomt.

Voeg tomaat, laurier, beetje water en suiker toe en kook dit, onder af en toe roeren, 20 minuten of tot het een dikke moes is. Laat wat afkoelen en verwijder de laurier. Mixen tot een glad mengsel. Breng dan nog een 2-tal minuten aan de kook. Breng op smaak met peper en zout.

Frituur de aardappelen opnieuw in 180°C, in porties, tot hij erg krokant is; een tweetal minuutjes.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Schep de saus over de aardappelen en garneer met de peterselie.

Op de foto heb ik de saus nog apart gehouden omdat ik niet wist of de kinderen hem te pikant zouden vinden of niet.

Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Patatas bravas”



  1. smaakt naar meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking