Golden cookies met chocolade

Nigela maakt ze in stervorm en met stofgoud erop. Deze versie is hartvormig en een deel van de koekjes heb ik gedoopt in wat gesmolten pure chocolade.
Voor volwassenen doe je één theelepel gemberpoeder bij het deeg. In deze kinderversie gebruikte ik vanille-extract in plaats van gember. Prachtig als cadeautje of bij een after dinner kopje koffie.


nodig voor ongeveer 30 stuks:

90 g zachte boter
100 g kristalsuiker
1 groot ei (ik gebruik 2 kleine)
1 theelepel gemberpoeder of vanille-extract
200 g bloem en wat extra voor het uitrollen van je deeg
een halve theelepel bakpoeder
een halve theelepel fijn zout
eetbare glitter of stofgoud of pure chocola

Roer de boter en de suiker tot een zacht romig geheel, klop het ei erdoor en dan het vanille-extract (of het gemberpoeder), de bloem, het zout en het bakpoeder. Blijven mengen tot je een zacht samenhangend deeg hebt.
Vorm het deeg tot 2 schijven en leg die een twintigtal minuten in plasticfolie in de ijskast.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Bestrooi je werkvlak, je deeg en je roller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm dik.
Steek de koekjes uit met de vormen van je keuze en leg ze een klein stukje van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de koekjes tussen de 8 en 12 minuten, afhankelijk van de grootte en plaats in de oven. Check even na 5 minuten en verplaats er eventueel een paar zodat ze allemaal egaal bakken. Je haalt ze er bij twijfel beter wat vroeger uit, het eventueel nog wat zachte middenstuk verhardt vanzelf wel bij het afkoelen.

Voor een dinnertje: bak de koekjes maximaal 5 dagen van tevoren, laat ze afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte verpakking met vetvrij papier tussen de lagen.

Print Friendly, PDF & Email

1 reactie op “Golden cookies met chocolade”



  1. 1 Nieuwjaarsdagmenu « ons kookblog Trackback on 18 december 2010 at 16:14

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking