Verjaardagstaart

verjaardagscake

Jammer genoeg had ik de post over de cake van Sophie D te laat gelezen en ben ik net alle ingrediënten gaan halen voor een andere chocoladetaart, van Nigella Lawson, één die nooit kan mislukken (volgens haar) en dat is inderdaad waar, want ik heb hem al drie keer gemaakt en iedere keer iets verkeerds gedaan tijdens het mengen van de benodigdheden, en toch was hij niet mislukt.

Nodig voor de taart

225 zelfrijzend bakmeel

30 g cacaopoeder van de beste kwaliteit (typisch Nigella, ze is een beetje een Britse snob die haar landgenoten immer tracht op te voeden in de culinaria, maar haha, dat hebben wij Belgen niet meer nodig uiteraard, bij ons is alle cacao van goede kwaliteit)

200 g fijne kristalsuiker

100 g boter

200 g gecondenseerde melk (dit vreemde beest vind je vlotjes in de melkrayon)

100 g pure chocolade van de beste soort (hihi, zie boven)

2 eieren, losgeklopt

Voor de ‘ganache’

250 g chocolade … u raadt het al, van de beste soort

2,5 dl slagroom

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 g

Zet een ketel water op

Vet een springvorm in (diameter 20 cm), of gebruik 2 identieke taartvormen als u schrik hebt dat u er niet in zult slagen om de cake overlangs in twee helften te snijden. (Persoonlijk kan ik u het volgende melden: als zelfs ik er in slaag om dit te kunnen, dan kunt u het zeker)

Zeef bloem, cacaopoeder en een snuifje zout in een grote kom

Neem een pan, doe suiker, boter, gecondenseerde melk, 1 dl kokend heet water en de in kleine stukjes gebroken chocolade erin en zet op laag vuur tot alles is gesmolten en je een glad mengsel hebt. Roer dit met een houten lepel door het bloem-cacaomengsel.

Roer stevig maar ook weer niet al te opgewonden tot je een glanzend mengsel hebt.

Roer er de eieren door.

Giet het beslag in de taartvorm en bak 35 tot 45 minuten, wat minder als je twee ondiepe vormen gebruikt. Het gebak is gaar als het bovenaan stevig aanvoelt. Verwacht niet dat een satéprikker er droog en ongeschonden uitkomt, dat wil je niet eens. Trek je ook niets aan van barsten in het oppervlak. De ganache does it all.

Laat het gebak in de vorm tien minuten afkoelen en haal het er dan uit.

Als het gebak helemaal is afgekoeld, snijd het dan horizontaal doormidden. Als het mislukt, don’t worry, de ganache will help.

Voor de ganache

Vergruis chocolade en doe in een kom, verhit room tot tegen de kook aan (maar laat niet koken) en giet over de chocolade, laat dit vijf minuten staan tot de chocolade is gesmolten. Klop met een elektrische handmixer tot je een koud, dik, glanzend mengsel hebt. Lopend genoeg om te kunnen gieten, maar stijf genoeg om te blijven plakken. Het moet iets tussen saus en glazuur zijn. Besmeer een van de twee taarthelften met ganache en plak dicht met de andere helft. Giet dan de ganache uit over de taart en strijk ook wat langs de randen.

Je kunt de taart best een dag van tevoren maken en de ganache er de volgende dag opgieten.

Het enige nadeel aan deze taart is dat werkelijk alles vol hangt met chocolade als je ermee klaar bent 😉

Verder is het een gigantisch succesnummer.

Print Friendly, PDF & Email

4 reacties op “Verjaardagstaart”


 1. 1 suitsyou 21 oktober 2008 at 18:23

  Bravo, proficiat en vooral smakelijk! En verder is het inderdaad waar dat dat de lekkerste choco oplevert die er is!

 2. 2 mo 21 oktober 2008 at 16:27

  Perfect gelukt die chocolade cake en dat zonder elektrische
  handmixer. 15 minuten de arm spieren gebruiken en wat laten staan zodat het opstijft (ook heerlijke choco!). En dan helemaal op het einde de pot uitlekken met de vinger zonder dat de kids het zien, HEERLIJK!

 3. 3 suitsyou 16 oktober 2008 at 15:08

  Ja, je hebt wel gelijk, maar wij kunnen hier gewoon kiezen, zelfs bij de supermarkt uit een aantal kwalitatieve chocolades, ikzelf gebruik immer die grote blokken van Jacques, bedoeld voor desserts. Ik studeerde een jaar in Engeland en daar kun je dergelijke chocolade gewoon niet vinden. Er zijn andere voedingswetten op chocolade dan hier, dus vandaar dat Nigella daar zo over spreekt. Ik hen overigens superfan van haar, en zeker van haar vlot geschreven kookboeken.

 4. 4 choco 16 oktober 2008 at 14:23

  Misschien hoor ik wel chocomatig bij de snobs, maar Nigella has a point. Als je dit uit probeert met chocolade van mindere kwaliteit (stel: je denkt niemand zal het merken, ’t is crisis…) dan zul je merken dat alles minder mooi smelt en terug bindt, want daar zit eenmaal minder chocolade in (en meer …?).


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
soort gerecht

what’s cooking