Creatief met boterham

Wij Belgen hebben een echte broodcultuur. De beste bakker van het dorp is steevast een typisch gespreksonderwerp op kantoor en ver daarbuiten. En wat mist een Belg nog het meest op reis? Zijnen bruinen boterham! Niet voor niets heeft de boterhammencultus in ons land een eigen hoogdag: 20 oktober, nationale dag van het brood. Ik verzamel hier de komende dagen wat originele belegreceptjes van vrienden en vriendinnen. Benieuwd wat jullie ervan vinden. Belegtips zijn altijd welkom!

Tonijnsalade met kervel
Tip van Liesbeth
Meng een blik tonijn in eigen nat met (liefst zelfgemaakte) mayonaise. Doe er verse kervel bij, versnipperde ui en kappertjes. Vooral de kervel maakt hier het grote verschil. Smeer dit op een dikke bruine boterham.

Special fishy spread
Tip van Soetkin
Meng een verkruimeld hardgekookt ei met wat mayonaise, twee eetlepels lompviseitjes, koriander en peterselie. Smeren maar!

Thaise Tonijnsla
Tip van Kathleen
Meng in een kom een uitgelekt blikje tonijn in olie. Doe er wat versnipperde sjalot bij, een mespuntje fijngesneden rode chilipeper, een eetlepel limoensap, een theelepel thaise vissaus, zeer fijn gesneden komkommerschijfjes (van 1/4 komkommer), een kwart theelepel zeer fijn geraspte gember en een halve eetlepel versnipperde verse korander.
De tonijn niet te plat mengen, mag een beetje chunky bljven. 10 minuten in de ijskast laten trekken alvorens uit te smeren.

Boterham avocado met graantjesmosterd
Tip van Soetkin
Snijd een hele rijpe avocado in reepjes en leg die op een snee brood. Smeer en graantjesmosterd over, nog een sneetje erop en klaar! Overheerlijk!

Boterham met nori, zalm en roerei
Tip van Kathleen
2 eieren loskloppen met sojasaus en peper. Bakken als roerei. 6 sneetjes bruin brood licht roosteren.
1 norivel in 4 vierkanten knippen: je kan ook eikenbladsla gebruiken ipv nori. Brood besmeren met mayonaise en op 4 sneetjes nori leggen. Plakjes gerookte zalm losjes dubbelvouwen en op 2 sneetjes met nori leggen. Plakjes komkommer erover verdelen. Hierop weer 2 sneetjes met nori leggen.
Roerei erop scheppen en tuinkers erover verdelen. Laatste sneetje met mayonaisekant naar beneden erbovenop leggen. Stapeltjes brood met scherp mes diagonaal halveren.

Foto: Sandwich Roast Beef & Gomashio by FotoosVanRobin

Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Creatief met boterham”



  1. smaakt naar meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking