Waterzooi ‘de Klassieker’ met Pastis

Een goed recept voor onze Gentse Waterzooi vind je uiteraard in ‘Ons Kookboek’ van de KVAV en wel onder de ‘streekgastronomie’.  Mijn waterzooi baseer ik op hun recept, met dat verschil dat er op het einde Pastis en venkelkruid aan toegevoegd wordt.

Afbeelding

 
Hierbij het recept , zoals je het kan vinden in ‘Ons Kookboek’ met enkele kleine wijzigingen:

 Voor 4 personen

1 panklare kip

1 pak soepgroenten

1 kruidentuiltje (laurier, verse tijm en evt. rozemarijn)

2 selderstengels (witte, maar kan ook met groene)

2 preistengels

3 wortelen

8 aardappelen

peterselie

peper en zout

venkelkruid 

2 dl room (mag gerust sojaroom zijn)

evt. eierdooier (doe ik er eigenlijk nooit bij)

Pastis 

Snij de kip in stukken. Fruit de soepgroenten in een pot met braadboter en voeg de stukken kip toe.  Kruid met peper, zout en kruidentuiltje en overgiet met water tot alles bedekt is.  Laat de kip nu gaarkoken in de groentenbouillon.

Snij de overige groenten en aardappelen in grove stukken en stoof ze even in boter in een andere pot.  Neem de kip uit zijn pot, verwijder been en vel en schik op de groenten en aardappelen.  Giet de groenten- en kippenbouillon over een zeef en voeg de gezeefde bouillon toe aan de kip en groenten.  Voeg wat venkelkruid toe (+/- 2 theelepels) Laat nog ong. een kwartier sudderen op een zacht vuurtje.  Voeg dan de room en de eventuele dooier toe en een goeie geut Pastis.  Evt. verder op smaak brengen met peper en zout.  Smullen maar en serveer er toch ook wat brood bij.

Het is eigenlijk een maaltijdsoep en die worden vaak beter door ‘een nacht’ te laten trekken.   Ik stel vast bij dat het ook een kindvriendelijk gerecht is;  mijn zoon mag het heel graag.

Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Waterzooi ‘de Klassieker’ met Pastis”



  1. smaakt naar meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking