Vis met … tomatenbechamel?

Ik ben niet zo’n fan van de klassieke Vlaamsche huiskeuken, dus als ik dan al eens Vlaamsch ga, is het met een draaike. Onderstaande saus bedacht ik in de supermakt, mijn eigenste plek van kookinspiratie. Ik ga mij niet over aantallen uitspreken, ik kook meestal voor mezelf of voor twee en heb een intuïtieve benadering van gewichten en hoeveelheden.

Ingrediënten

 • kruidenboter
 • (vloeiende) bloem
 • melk/room of potje Boursin Cuisine
 • tomaten
 • eierdooier
 • olie
 • garnalen (grijze of steur)
 • look
 • lookboterkruiden
 • muskaatnoot
 • zwarte peper uit de pepermolen
 • stuk witte vis, iets als pangasiusfilet, tong, heilbot, maar geen zalm of tonijn of een andere al te afsmakende vis
 • aardappelen


Bereiding

1. Schil de aardappelen, snijd ze in schijfjes, waarbij je grote schijfjes nog eens halveert. Aardappelen koken.
2. Marinade voor garnalen klaarmaken: scheut (olijf)olie in een potje doen, twee stevige tenen look in uitpersen, flink wat zwarte peper uit de pepermolen erbij en wat lookboterkruiden. Mengen en hierbij de garnalen doen en de marinade met de garnalen vermengen. Belangrijk is dat de garnalen niet verdrinken in de marinade, maar gewoon bedekt zijn.
3. Kroontje uit de (drie/vier) tomaten verwijderen en in kokend water dompelen tot het velletje barst. Velletje verwijderen en tomaten in blokjes snijden. Tomaten in de blender doen tot ze tomatensap zijn. Zeven zodat de pitjes eruit zijn en opzij zetten.
4. Vis kruiden naar smaak met dille, zout, peper…
5. Sauspan op een laag vuur zetten. Kruidenboter smelten, (vloeiende) bloem hierin laten fruiten. Tot een pasta roeren. Gemarineerde garnalen met marinade toevoegen. Roeren en even laten sudderen. Tomatensap toevoegen. Laten sudderen en wat laten indikken. Room/melk/Boursin cuisine erbij doen en roeren.
6. Aardappelen afgieten, vis beginnen bakken.
7. Terug naar de saus: bedoeling is om een soort knoflook-zwarte pepergarnalenbechamel te krijgen met als extra zachte ondersmaak de tomaten. De saus mag niet te lang koken, omdat dan de smaak van de knoflook te veel verzwakt. Extra kruiden met zwarte peper en nootmuskaat. Als de saus goed van smaak is en vloeibaarheid, de saus van het vuur halen en de eierdooier toevoegen.
8. Ondertussen zou de vis ook gaar moeten zijn.
9. Vis en aardappelen op de borden leggen, saus over vis en aardappelen gieten.


Variaties

Dit gerecht kan ook gemaakt worden met pasta (bij voorkeur farfalle, fusilli, orecchiette, fricelli).
De vis kan in de oven bereid worden.

Tip

De lookboterkruiden kunnen weggelaten worden, maar dit mengsel is heel handig om gauw een saus op smaak te brengen, of om een te flauw gerecht te redden. Ik doe het mengsel ook vaak samen met een klontje boter of wat olie onder de pasta of rijst die ik toch nog wel serveer met een saus, omdat soms de saus verflauwt eenmaal hij vermengt is met de pasta en dit is al naargelang de gebruikte pasta (merk, dikte, hardheid) niet altijd op voorhand in te schatten. De kruiden vangen dit euveltje dan op zonder het gerecht te zout te maken. Ik koop het mengsel bij Cajun in de Hoogstraat in Antwerpen.

Print Friendly, PDF & Email

3 reacties op “Vis met … tomatenbechamel?”


 1. 1 suitsyou 19 oktober 2008 at 17:24

  Ik heb het gemaakt, maar moet nog wat oefenen, vrees ik. Beetje te veel peper erin, beetje te weinig over van de looksmaak, maar we blijven proberen.

 2. 2 lekkerbekje 18 oktober 2008 at 19:10

  Dit ziet er ook al weer een prachtig recept uit waar ik zelf nooit op gekomen zou zijn! Ik zet het mee op het menu van volgende week, evenals de stoofpot met pompoen, feta en munt. De Cajun in de Hoogstraat is een goed adres voor alle specerijen, maar dat lookboter mengsel had ik nog niet gevonden!

 3. 3 suitsyou 16 oktober 2008 at 08:24

  Weer wat leuks om uit te proberen, deze kookblog is echt wat ik nodig heb, Ik was echt uitgekeken op mijn eigen keukentoppers (en vele floppers).


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
soort gerecht

what’s cooking