De Indische keuken: specerijen – aflevering 1 – asafoetida

Op haar bekende balkon vroeg Julia zich af: “What’s in a name?” om te vervolgen met bekende zinssneden als “That which we call a rose by any other word would smell as sweet.” Op zich allemaal mooi en meestal wel waar allicht. Maar het vaak beter bekende synoniem voor asafoetida doet gelijk veel mensen twijfelen over de smaak. Want waar ‘asafoetida’ misschien positieve exotiek oproept, is dat van ‘duivelsdrek’ al weer veel minder te zeggen. Ook in andere talen heeft men gelijkaardige namen bedacht, zoals merde du Diable en Devils Dung.

Laat je echter niet afschrikken. Het uit Oost-Iran en Afghanistan afkomstige kruid smaakt eigenlijk naar een soort combinatie van scherpe knoflook en ajuin, en de doordringende geur van het poeder gaat op in het gerecht. In de Indische Vedische (vegetarische) keuken werd asafoetida door de brahmanen gekozen boven knoflook en ajuin omdat deze laatste twee seksuele gevoelens zouden opweken. Toch is asafoetida niet zo exotisch. Onder de Romeinen en tijdens de hele Middeleeuwen was het ook hier een belangrijk kruid. Daarna werd het vergeten. Terwijl het een erg gezond kruid is: het kalmeert de geest en helpt bij maag- en leverklachten. Naar verluid zou het zelfs een paard van constipatie kunnen afhelpen. De Indische keuken is op dat vlak een heel bewuste keuken: alle gebruikte kruiden en specerijen hebben hun functie in een gerecht. Asafoetida zou winderigheid tegengaan, en die wordt nu eenmaal vaak opgewekt door de vele linzenschotels die de Indische keuken rijkt is.

Gebruik

In de gewone Indische huiskeuken wordt een kleine hoeveelheid asafoetidapoeder twee-drie seconden in ghee (geklaarde boter) geroosterd tegen het einde van de kooktijd van het gerecht waaraan je je specerijen wil toevoegen. Daarna worden de andere specerijen aan de ghee toegevoegd. In de juiste hoeveelheid verspreidt de geroosterde asafoetida een aangename knoflookgeur, in een overdosis kan je beter een avondje gaan kamperen bij de buren. Asafoetida kruipt wel niet zo in je adem zoals knoflook.

Waar kopen

Bij de Indische winkel in kleine felgele potjes. Je kan ook hars kopen, maar die moet eerst geweekt worden.
In de buurt van de Belgiëlei in Antwerpen zijn er drie Indische winkels kort bij elkaar gelegen. Er is er een op de hoek van de Charlottalei en de Belgiëlei aan de kant van tekenwinkel Schleiper. Aan dezelfde kant op de Charlottalei heb je een beetje verderdoor nog een winkel, gelegen naast een beautysalon. Tegen het einde van de Belgiëlei, bijna op de hoek met de Mechelsesteenweg vind je er nog een.

Print Friendly, PDF & Email

4 reacties op “De Indische keuken: specerijen – aflevering 1 – asafoetida”


 1. 1 hummingbird gps 10 oktober 2018 at 11:03

  I really like this fishfinder. Superb job. All in one particular app.

 2. 2 dewitte philippe 25 september 2016 at 09:03

  wie kan mij gymnema silvesterkruid aanbieden in een winkel in de streek van kortrijk?

 3. 3 Nelissen Leopold 23 juni 2010 at 14:41

  Wie kan mij Gurmar (Gymnema Silvestre) aanbieden in capsules tegen suikerziekte?
  hARTELIJK DANK!

 4. 4 de mulder anke 14 februari 2010 at 17:53

  er is ook een Indische winkel in Wilrijk in de Heistraat 101 , aan het kruispunt met de Laarstraat


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
soort gerecht

what’s cooking