Wittebonenchili met varkensvlees

Dit recept komt uit een specerijenboek dat vertrekt vanuit een bepaald kruid om er dan die bereidingen bij te kiezen waarin het het best tot zijn recht komt. Bij dit recept speelt zoet paprikapoeder de hoofdrol. Het stoofpotje is een eenvoudige doordeweekse schotel waar je zelf nog creatief mee verder kan. Hij moet wel minstens een uur opstaan. Dit is ook een handig gerecht om op voorhand te maken en de dag zelf op te warmen. Ik serveer er meestal rijst bij.

nodig:
1,25 kg varkensschouder zonder been, schoongemaakt en in blokjes van 2 cm (ik kocht het voorgesneden)
1 grote ui, versnipperd
3 tenen look, fijngehakt
1 el zoet Spaans paprikapoeder
1/2 tl chilipoeder
2 ingemaakte chipotle- of jalapeñopepers, fijngehakt
1 el komijnpoeder
400 g tomaten uit blik, in blokjes
750 ml water
800 g cannellinibonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
1 volle hand verse koriander, grof gehakt
zure room en partjes limoen om te serveren

Kruid het vlees met zout en peper. Verhit 2 el olie in een ruime braadpan op hoog vuur. Voeg de helft van het vlees toe en bak in 5 minuten bruin. Haal uit de pan en herhaal met de rest van het vlees en voeg eventueel olie toe.
Het vlees is uit je pan.

Draai het vuur halfhoog. Doe ui en look in de pan en fruit 3-5 minuten. Voeg paprika en chilipoeder, pepers en komijn toe en bak dit 1 minuut.

Doe het vlees terug in de pan. Voeg de tomaat en het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat, deels afgedekt, 1 à anderhalf uur zachtjes koken. Voeg de bonen toe en warm door. Kook eventueel wat langer om overtollig vocht te laten verdampen. Roer en vlak voor het serveren de koriander door en breng op smaak.
Serveer met zure room en partjes limoen.



Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Wittebonenchili met varkensvlees”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking