Aubergines met twee kazen

Voor het schoolfeest van onze kids trokken wij verleden jaar lang genoeg aan de mouw van de rasechte Siciliaan Alessandro tot hij ons zijn keukengeheimen prijsgaf. Tijdens een kookmarathon van een dag lang, kookten wij toen onder zijn begeleiding een geweldig buffet bij elkaar. Enkele dagen later wachtte ik hem op aan de schoolpoort, gewapend met blocnote en bic, om alle bereidingswijzen vakkundig te noteren. Geweldig voer voor ons kookblog….

Parmigiana (ovengerecht met parmezaan en aubergines)

Nodig
Voor een grote ovenschaal
1,2 kg aubergines
300 gr mozzarella in blok (Galbani) (om in kleine blokjes te snijden)
100 gr geraspte parmezaanse kaas
verse basilicum
1 liter tomatenpassata (best de Bio Passata Rustica van Delhaize)

Aan de slag!
–    schil de aubergines als een circustent (dus met strepen)
–    snij ze in de lengte in zo dun mogelijke plakken
–    bestrooi met zout
–    laat een uurtje rusten
–    spoel de aubergines af, droog ze af en duw ze voorzichtig uit (aubergines hebben de eigenschap veel vocht op te slorpen)
–    bak de schijven in olie (geen olijfolie, om dezelfde reden als hierboven, anders krijg je buikloop)
–    laat ondertussen de tomatenpulp 1/2u koken met de basilicum en een teentje look
–    begin de ovenschaal te vullen met een laag tomatensaus, doe daarop de aubergineschijven, bestrooi met parmezaan en mozzarella (in kleine blokjes gesneden) en doe daarover weer tomatensaus, leg de volgende laag aubergineschijven (maar in de andere richting dan laag 1), bestrooi weer met kaas en herhaal tot de schaal vol is. Eindig met tomatensaus en bestrooi met parmezaan en mozzarella.
–    Laat nog 30 minuten bakken in oven van 180 graden, of 40 minuten op 160 graden als u de saus graag lopend hebt.

U kunt het gerecht ook maken met plakken gekookte ham tussen de lagen of schijfjes hardgekookte eieren, of de tomatenpulp vervangen door verse tomaten. In dit laatste geval is het niet eens nodig om de schaal nog in de oven te bakken. (dit is de wijze van de mama van Alessandro).

Print Friendly, PDF & Email

3 reacties op “Aubergines met twee kazen”


  1. 1 Kaatje 1 november 2008 at 10:24

    Mmm, brings back old memories…
    3 uur lang aubergines snijden, wassen en bakken…
    Maar het resultaat mocht er wezen!
    Ik denk da’k al weet wa we gaan eten vanavond!

  2. 2 choco 21 oktober 2008 at 14:29

    Snelle Vlaamse variant:
    Bestrooi in de lengte gesneden aubergines met zout.
    Snijd tomaten en mozarella in plakken. Pluk basilicumblaadjes.
    Spoel en knijp de aubergines uit wanneer je klaar bent met de rest van de voorbereiding (langer is beter, maar hey als de tijd dringt lukt het zo ook).
    Bak de aubergines. Bedek een ovenschotel met lagen aubergines, mozarella en tomaat en eindig met mozarella. Kruiden en look toevoegen naar eigen believen. Warm op in de oven.
    Heerlijk met pasta “surf & turf” (met spek én zalm).


  1. 1 Lamsragout à la Isabelle « ons kookblog Trackback on 7 januari 2009 at 10:57

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking