Griekse plaattaart met feta

Een soort van mix tussen pizza en quiche: hét perfecte comfortfood dat ook nog eens gezond en kindvriendelijk is. Gaat prima met een frisse salade met olijven.


Nodig:
1 citroen
200 g feta, in blokjes
5 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 pak diepvries filodeeg (2 x 5 vellen), ontdooid
150 g Griekse yoghurt
1 ei
2 takjes verse oregano, grof gesneden
5 trostomaten of 8 tasty tom tomaatjes
1 rode ui, in dunne ringen
Eventueel:
gemarineerde Griekse olijven en Romeinse sla voor een bijhorende salade

Verwarm de oven voor op 200ºC. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen daarna uit. Schep de feta om met de citroenrasp, 2-3 el van het citroensap, 2 el van de olijfolie en de helft van de knoflook.

Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop 4 vellen filodeeg. Leg ze zo dat ze de bakplaat bijna bedekken en laat de deegvellen elkaar ruim overlappen. Bestrijk ze dun met wat olijfolie. Leg er weer 4 vellen deeg op en bestrijk weer. Leg tenslotte de laatste 2 deegvellen in het midden erop en bestrijk het geheel nog een keer met olie. Vouw de zijkanten 2 keer dubbel zodat er een randje ontstaat. Bestrijk ook de rand met een beetje olijfolie.

Meng de yoghurt met het ei, de rest van de knoflook, de helft van de oregano en zout en peper naar smaak. Schep het yoghurtmengsel op de deegbodem en strijk gelijkmatig uit. Snijd de tomaten horizontaal in plakken, zo verliezen ze minder vocht en verdeel over de taart. Verdeel ook de uienringen over de taart. Verdeel tenslotte de feta met de marinade over de taart.

Bak de tomatentaart in het midden van de hete oven in 25-30 min. goudbruin en gaar. Bestrooi de taart uit de oven met de rest van de oregano. Serveer er eventueel de frisse salade met olijven bij.


Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Griekse plaattaart met feta”



  1. smaakt naar meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking