Coq au vin met cognac en bospaddenstoelen

Begin op tijd: de hanen moeten 2 uur en half in de oven. Het resultaat mag er zijn! Je kan dit recept ook met kippendelen maken. Lekker met puree erbij.

nodig:
4 kippenbouten of 3 coquelettes in 4 delen gesneden
150 g spekblokjes gerookt
150 g sjalot grof gesneden
100 g prei in ringen
100 g wortel in dunne plakjes
4 teentjes knoflook geperst
1 el tomatenpuree
100 ml cognac
400 ml gevogeltefond
400 ml rode bourgogne
1 el tijmblaadjes
paar takjes rozemarijn
2 blaadjes laurier
25 g bloem
50 g boter
250 g bospaddenstoelen gemengd en schoongeborsteld
2 el bladpeterselie fijngehakt

Verwarm de oven voor op 120ºC.
Bak het spek op laag vuur uit in een ovenvaste braadplan. Verhoog het vuur en doe de kip erbij. Braad de kipdelen rondom bruin en neem ze uit de pan. Voeg de sjalot, prei, wortel en knoflook toe en bak deze ± 3 min. in het braadvocht. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee. Blus af met de cognac en voeg dan de fond, wijn, tijm, rozemarijn en laurier toe. Doe de stukken kip terug in de pan en breng tegen de kook aan. Zet de braadpan in de oven en laat ± 2 uur garen zonder deksel op de pan, schep na 1 uur even om.
Meng de bloem met de helft van de boter tot een deegje. Doe dit met echte boter en met je vingers. Neem voorzichtig de gare stukken kip uit de pan en zet de pan weer op matig vuur. Verwijder de rozemarijn en laurier.
Verkruimel het bloem-boterdeegje over de hete saus in de pan en roer goed zodat de saus bindt. Draai het vuur laag en laat de saus nog even zachtjes koken. Doe de kip terug in de saus.

Verdeel de paddenstoelen in stukken van gelijke grootte. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen 3.5 min. Bestrooi met zout en peper. Voeg paddenstoelen toe aan de kip, bestrooi met de bladpeterselie en serveer.

Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Coq au vin met cognac en bospaddenstoelen”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking