Bloemkoolshoarma met granaatappel en pijnboompitjes

Het lekkerst is deze bloemkool op de bbq, ik maakte hem binnen op de grill. Bedoeld als voorgerecht, maar met veggie burgers erbij, naan broodjes en een yoghurt-looksaus heb je een hoofdmaaltijd. Je hebt wel wat ‘speciale’ kruiden nodig voor de shoarma-pasta. Je kan de salade nog extra afwerken met rozenblaadjes en granaatappelmelasse.

Bereiding: ongeveer een uur.

nodig:

sap van twee limoenen
50 gr zachte ongezouten boter
anderhalve eetlepel gehakte koriander
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel gemalen sumac
anderhalve eetlepel gemalen komijn
een half theelepeltje piment
de geplette zaadjes van 1 kardamon peul
klein beetje vers geschaafde muskaatnoot
2 teentjes look, fijngehakt
zout naar smaak
1 bloemkool
2 eetlepels tahini
zaadjes van een granaatappel
anderhalve eetlepel fijngehakte platte peterselie
anderhalve eetlepel geroosterde pijnboompitten

Zet de grill aan.
Rooster de pijnboompitjes in een droge pan.
Roer in een kleine kom 1 1⁄2 eetlepel citroensap met de boter, koriander, kaneel, sumac, komijn, piment, nootmuskaat, kardemom en de helft van de knoflook.

Kook de bloemkool in zijn geheel in een grote pan met kokend gezouten water 8 tot 10 minuten tot de stengel met een mes kan worden doorboord. Giet de bloemkool af en leg op een snijplank. Wrijf hem helemaal in met de gekruide boter en leg op de grill. Binnenshuis snijd ik de bloemkool is kleinere roosjes. Gril, draai om indien nodig, tot de bloemkool overal verkoold en zwartgeblakerd is, ongeveer 10 minuten op de bbq, binnenshuis duurde dit wat langer. Leg de bloemkool op een serveerschaal.

Klop ondertussen in een kleine kom het resterende citroensap en knoflook met wat zout, de tahini en 3 eetlepels ijskoud water tot een gladde massa. Sprenkel de tahinisaus over de bloemkool en bestrooi met de granaatappelpitjes, peterselie en pijnboompitten. Besprenkel eventueel nog met de granaatappelmelasse en bestrooi met de rozenblaadjes voor het serveren.

Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Bloemkoolshoarma met granaatappel en pijnboompitjes”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking