Perenfrangipanetaart met notenkaramel

Zo lekker, je kan de peren vervangen door appels en de gemalen amandelen door andere gemalen noten, bv walnoten. Verse tijm past er er prima op al garnering.

nodig:
deeg:
1 onbespoten citroen
100 g koude boter
100 g suiker
1 ei
200 g bloem
zout
2 takjes verse tijm
2 à 3 peren

voor de frangipane:
200 g amandelpoeder (of walnoten die je fijn mixt)
150 g boter op kamertemperatuur
2 eieren
80 g suiker
voor de karamel:
60 g suiker
60 ml Amaretto (of andere notenlikeur)

We beginnen met het deeg: rasp de schil van de citroen.
Snij de boter in stukken. Meng ze met je handen met de suiker. Kneed er het ei door, de gezeefde bloem, een theelepel citroenzeste, een snuf zout en de tijmblaadjes.
Wikkel de deegbal in een folie en zet 3 minuten in de ijskast.
Meng voor de frangipane het amandelmeel met de boter, de suiker en de eieren.
Snij de peren in partjes en besprenkel ze met citroensap.
Warm nu je oven voor op 175 °C.

Haal het deeg uit de koelkast, bebloem je plank en deegrol en rol het tot een cirkel van ongeveer 5 mm dik. Wrijf je bakvorm in met boter en bestuif met bloem. Leg je deegbodem erin, duw het zachtjes tegen de randen en giet er je frangipanemengsel in. Verdeel de perenpartjes over de taart en duw ze zachtjes in de frangipane. Zet de taart 35 à 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal de taart uit de oven en laat ze afkoelen in de bakvorm.
Voor de karamel: doe de suiker in een pannetje met 2 eetlepels water.
Laat zonder roeren karameliseren. Als de suiker goudbruin is, blus je met de Amaretto. Roer tot de karamel weer vloeibaar is en laat nog een minuut koken. Wrijf met een kwastje de peren in met de karamel.

Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Perenfrangipanetaart met notenkaramel”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking