Simpele chocoladecake

Ik ben zeker en vast niet de enige die als eerste kookboek traditiegetrouw een exemplaar in huis haalde van ‘Ons kookboek’ maar ik heb het boek jarenlang weinig gebruikt. Waarom? Ik vond die recepten te ingewikkeld beschreven. Zo wilde ik vorige week nog snel wat cakes bakken om uit te delen voor de verjaardag van mijn oudste en beging ik alweer fout na fout omdat je telkens in maar liefst drie verschillende recepten moest kijken. Wonder boven wonder kwamen de cakes toch nog convenabel uit de oven, dus ik post hier mijn persoonlijke bewerking van wat er in Ons Kookboek staat bij ‘marmercake’,

Nodig:

250 g suiker

250 g zelfrijzend bakmeel

175 g boter

5 eieren (gesplitst)

1 zakje vanillesuiker

2 koffielepels cacaopoeder

Bereiding

Bewerk de (niet gesmolten) boter met de suiker, de vanillesuiker en de eierdooiers tot een lichte homogene massa. Voeg er de gezeefde bloem bij, de cacao en het stijfgeklopte eiwit. Doe dit deeg in een beboterde en bebloemde vorm en laat bakken gedurende 1 uur op 150 – 170 graden. Als je dit in kleine bakvormpjes doet, dan is de baktijd minder, 40 minuten zou volstaan.

Op het einde even prikken met een tandenstoker en als er niets meer blijft plakken is het klaar.

De cake ziet er nu gewoon helemaal bruin uit, en dat oogt erg smakelijk. Wie dat wenst, kan de cake ook overlangs in twee snijden en dan zijn er nog tal van mogelijkheden, besmeren met confituur, besmeren met – hhmmm – crème au beurre, soit, zelfgebakken is toch altijd het lekkerste.

foto: food by wtr_
Print Friendly, PDF & Email

2 reacties op “Simpele chocoladecake”


  1. 1 koffieleutje 10 juli 2009 at 14:00

    Dat moet ik zeker eens uitproberen. Bedankt voor de tip, Evert!

  2. 2 Evert 10 juli 2009 at 00:08

    Als je een ander supergemakkelijk recept wil: http://nl.minitea.be/recepten/chocoladecake-in-10-minuten-artikel12.html

    Ik maak deze microgolfovern chocoladecake in een grotere kunststoffen bakvorm en dat gaat ook perfect. Gewoon de verhoudingen uit het recept respecteren 😉


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking