Gisteren heb ik een ‘koekjestaart’ gemaakt voor het kinderfeestje van dochterlief, omdat ik geen zin had in al te veel afwas van bakblikken en dergelijke, Mama’s moeten soms al eens lief zijn voor zichzelf. Supersimpel en erg lekker. Op rustige momenten is dit trouwens een taart die je samen met de kids kunt maken en versieren.
Nodig (voor ongeveer 6 personen, of 8 kindjes):
Twee pakjes rasechte Petit Beurre-koekjes
125 gr zachte boter
100 gr bloemsuiker
1 ei
1 soeplepel (geen pollepel) lauwe, straffe koffie
chocolademuisjes of schilfers
En dan?
klop boter, bloemsuiker en ei met de handmixer (of voor de dapperen: met de hand) gedurende een minuut of twee, tot er een mooie crème te zien is. Voeg de koffie toe en klop nog eens twee minuten.
Neem een schaal (zeker geen karton) en leg een laag koekjes die je dun besmeert met de crème, en stapel zo de besmeerde lagen op elkaar tot de gewenste dikte. Smeer rondom rond nog crème en bestrooi dan met chocolademuisjes of chocoladeschilfers.
Als ze goed gelukt is, proef je in deze taart een verre variant van javanais.
Zet een nachtje koel weg in de koelkast.
Er is ook een variant waarbij je de koekjes eerst nog in een mengsel van water en jenever doopt, maar dit vind ik niet echt iets voor kindjes.
Chocolademelk lijkt me een goede vervanger voor koffie, hele straffe maken 🙂
Wat kan ik gebruiken in plaats van koffie ? Ik heb er namelijk eentje thuis die geen koffie lust.
Check ook: http://cuberdon-macaron.be/2012/07/16/dagelijkse-kinderkost-petit-beurre-taart/
Ik ga dit receptje ook eens proberen. Bedankt! Hmmm, ik krijg er al zijn in…
Ik heb de koekjestaart gemaakt volgens dit recept voor mijn dochter’s verjaardagfeestje. Het was een succes, maar ik vond hem ietsje te droog. Volgens mij moet je de petit beurrekes toch ook even in koffie of melk dippen vooraleer je ze stapelt en besmeert. Ofwel was mijn crème-au-beurre laag te dun, dat kan ook, maar dan raad ik aan van maar anderhalf of zelfs maar een pak petit beurrekes te gebruiken. Tips anyone?
Bij ons bekend als ‘bommakoek’. Mijn variant: ik gebruik in de crème donkerbruine zuiker i.p.v. bloemsuiker en een klein beetje koffiepoeder of nescafé-instantkoffie (zoals mijn grootmoeder) i.p.v. vloeibare koffie. De koekjes zelf dompel ik eerst heel even onder in een bodempje lauwe koffie.