Quasi-goulash soep

goulashWat gaat er tijdens deze wintermaanden boven een stevige soep. Deze kan best aan de categorie ‘maaltijdsoepen op grootmoeders wijze’ toegevoegd worden. Het is een knipoog naar Goulashsoep maar iets minder omslachtig. We gaan het ‘mager’ houden want we gebruiken spiering i.p.v. soepvlees, dus geen inkokend merg. Het dankbare aan deze soep is dat de hoeveelheden en verhoudingen echt niet zou nauw steken. Het blijft nog altijd een ‘soep’ waarbij het erop aankomt om op het einde naar behoren aan te lengen met water.

nodig (6 p.):

250 gram spiering (2 lappen)
1 grote ajuin
3 tenen knoflook
1 stengel prei
2 stengels groene selder
3 wortelen
1 groene paprika
800 gram gepelde tomaten vers of uit blik
500 gram gezeefd tomatensap
handvol peterselie
ca. 1,5 l water
300 – 400 gram doperwten, uit blik
3 laurierblaadjes
steeltje thijm
Cayenne peper
paprika poeder
evt. maïzena

Snij de lappen spiering in repen van ong. 3 op 2 cm. Verwijder de evt. stukken been. Snij de ajuin in schijfjes, snij het knoflook in stukjes, snij prei, selder, paprika en wortelen in schijfjes. Knip de peterselie fijn.

Doe een eetlepel braadboter in een grote soeppot. Maak de pot warm (normaal vuur) en voeg de ajuin en de stukken spiering toe. Braadt deze totdat het vlees grijzig bruin ziet. Voeg vervolgens knoflook, prei, selder, paprika en wortelen toe en laat het geheel ong. 10 minuten stoven.
Dan mogen de gepelde tomaten, het gezeefde sap, de doperwten met nat, een theelepel cayenne, 2 theelepels paprikapoeder, thijm en laurier erbij. Leng het geheel aan met ong. 1,5 liter water (moet je een beetje aanvoelen). Laat minstens een half uur koken op een matig vuur. Voeg peterselie en evt. zout toe. Je kan op het einde evt. maïzena gebruiken om het soepnat wat dikker te maken, maar hoeft niet.
Deze soep is op zijn best na een nacht ’trekken’ op een koele plaats. Best te serveren in diep bord i.p.v. kom. En met brood natuurlijk. 

foto: Goulash by hooray_j
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Quasi-goulash soep”  1. smaakt naar meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
soort gerecht

what’s cooking