Je zal dit recept regelmatig tegenkomen in het menu van de week, want het is één van onze favorieten! Zet een pot op het vuur met een flinke bodem water en een rundsbouillonblok en versgemalen zwarte peper. Schil een kleine kilo aardappelen en snijd ze in grove stukken. Doe ze in het kokende water. Doe er dan 600 gram geschilde en in stukken gesneden wortel bij. Ik gebruik hiervoor meestal wortelschijfjes uit de diepvries. Opnieuw aan de kook brengen en laten koken tot aardappelen en wortelen goed gaar zijn. Snijd ondertussen een grote ui klein en bak deze glazig in een beetje margarine. Doe er 100 gram dobbelsteentjes gerookt spek bij en worst naar smaak. Kippenworst of merguez is hierbij erg lekker. Bak alles samen gaar. Giet dan de aardappelen en wortelen af en stamp ze fijn. Roer er de gebakken ui en spekjes bij, met het vet uit de pan en eventueel nog een flinke draai van de pepermolen. Je hoeft geen extra vet meer toe te voegen, eventueel wel een scheutje melk als het geheel niet smeuïg genoeg is.
foto: wortelstoemp van Allegaartje
Beste jefkok, dank voor de tip! Er is mij altijd verteld groenten en aardappelen te koken in kokend water omdat je anders vitamen verliest…
IK HEB ALTIJD GELEERD AARDAPPELEN NIET IN KOKEND WATER TE
DOEN MAAR ZE OP TE KOKEN IN KOUD GEZOUTEN WATER,
ZONIET ZIJN DE AARDAPPELEN NIET GELIJKMATIG GAAR.
Lekker hé wortelstoemp!
je mag zeker mijn foto gebruiken 🙂
http://allegaartje.wordpress.com
Culinaire groetjes!
Wij eten dit met spek, ook lekker! Mijn moeder noemde het “potestoemp met spek” 😉