De Indische keuken: batata poha

Batata poha is een eenvoudig en snel klaar gerechtje dat je zowel als bijgerecht, snack, ontbijt, lunch of avondmaal kan eten. Volgend recept is geheel authentiek zoals mijn Indiase ‘schoonmoeder’ het mij heeft voorgedaan.

Ingrediënten (voor twee personen)

Poha
Poha

een kop poha, rijstvlokken (= gedroogde, geplette rijstkorrels) van bij de Indiase winkel, best van medium grootte
450 g aardappelen, vastkokend
1 knoflookteen
1 pijpajuin
verse koriander
specerijen: zout, komijnzaad, gemalen kurkuma, chilipoeder

Het resultaat
Het resultaat

Bereiding

1. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes van 5mm³.
2. Doe olie in de sauspan of wok. Wanneer de olie heet is, voeg je de aardappelblokjes toe.
3. Kruid de aardappelblokjes naar smaak met de specerijen.
4. De aardappelblokjes moeten op een matig vuur met het deksel op de pan bakken tot ze beetgaar zijn. Ze mogen zeker niet uiteen vallen of op het punt staan van uiteen te vallen.
5. Terwijl de blokjes garen, kan je het pijpajuintje snijden, de knoflookteen uitpersen en toevoegen aan de blokjes.
6. Dan is het tijd om de rijstvlokken in een vergiet onder de kraan nat te maken tot ze goed zacht zijn. Laat ze uitlekken.
7. Wanneer de aardappelblokjes gaar zijn, voeg je de rijstvlokken toe en meng je blokjes en vlokken voorzichtig.
8. Proef, en kruid zo nodig nog bij, eventueel ook met zwarte peper.
9. Werk af met fijngesneden koriander. Klaar.

In sommige varianten worden ook cashewnoten of beetgaar gekookte kleine bloemkoolroosjes toegevoegd.

De rijstvlokken worden in India ook gefrituurd en gekruid om dan samen met noten allerhanden te worden gemengd. Dit mengsel wordt vaak geserveerd als snack als je op bezoek gaat bij een Indiase familie, tesamen met het traditionele glas water dat je bij voorkeur in één teug naar binnen giet, waarna het glas weer in de keuken verdwijnt.
Poha kan ook een nachtje staan weken in botermelk. De volgende ochtend wordt het geheel tot een pasta vermaakt en in de pan gebakken tot een soort sponzige pannenkoeken (dosa’s).

Print Friendly, PDF & Email

3 reacties op “De Indische keuken: batata poha”


  1. 1 Nathazone 18 februari 2009 at 13:24

    “Indiaas / Indisch

    India is de moderne staat in Azië.
    India wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen.

    Indiaas heeft betrekking op de staat India.
    De Indiase premier brengt een bezoek aan Pakistan.

    Indië is het subcontinent dat vrijwel helemaal door de staat India ingenomen wordt.
    Welke gebieden precies onder Indië vallen, varieert nog wel van tijd tot tijd, maar ruwweg kan men stellen dat het de gebieden zijn die tegenwoordig onder Zuid-Azië en Zuidoost-Azië vallen. (Wikipedia)

    Indisch heeft een culturele en geografische betekenis.
    Indologie is de wetenschap die de Indische cultuur ontsluiert voor het Westen.

    In Nederland werd Indië (Nederlands-Indië) vroeger ook gebruikt voor het huidige Indonesië. In Nederland serveert een Indisch restaurant Indonesische gerechten.”

    Zo zegt de taaldienst van de VRT het. Ik heb in de taallessen op school geleerd dat we vrij waren om Indiaas en Indisch door elkaar te gebruiken. En aangezien vele Indiase gerechten ook buiten India, in Pakistan of Sri Lanka bijvoorbeeld, worden gekookt, denk ik niet dat het gebruik van ‘Indisch’ echt fout is. Alleen in Nederland is de betekenis beperkt tot Indonesisch, blijkbaar.

  2. 2 Karin 13 februari 2009 at 01:19

    Dit lijkt me erg lekker deze Batata poha en ik ga het binnenkort zelf maken, jammie! Merci voor het recept.
    Maar dit is geen Indisch recept maar een Indiaas recept, Indische gerechten komen uit het vroegere Nederlands-Indië, het tegenwoordige Indonesië.

  3. 3 koffieleutje 17 januari 2009 at 16:59

    Hoera! Ik heb dit al tweemaal gegeten bij Nathazone thuis en elke keer was ik in het Nirwana. Nu ga ik het na vele aankondigingen ook eens thuis klaarmaken. Het wordt vast een succes!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking