De Indische keuken: vegetarisme

Naast het geloof dat curry ‘currysaus’ betekent, wordt ook vaak aangenomen dat de Indische keuken volledig vegetarisch is. Niets is minder waar. India is een uitgestrekt land met bijna evenveel inwoners als China. Er wonen naast hindoes ook veel moslims en christenen (geconcentreerd in de streek van Goa). Zoals geweten zijn moslims hoegenaamd niet vegetarisch, al eten ze hun vlees ‘halal’ en komt  het als onrein beschouwde varkenvlees niet op het bord terecht. De meeste Indische christenen behoren evenmin tot de vegetarische strekking.
Blijft over: de hindoes. Vegetarisme komt inderdaad wel wijdverspreid voor onder de hindoes, maar is geen must. De heilige koe wordt echter nooit gegeten, die mag in alle rust op elke hoek van de straat een kleine afvalberg oppeuzelen.
Het vegetarisme hangt vaak samen met sekten die lokaal populair zijn. De belangrijkste sekte die het vegetarisme predikt is het jainisme. Zij zijn de extremisten onder de hindoes die letterlijk geen vlieg kwaad doen. Het jainisme is vooral verspreid in de staat Gujarat, ten noorden van Mumbai. Hierdoor zijn ook veel hindoes uit de streek vegetariërs. Elders wordt dus wel kip, eend, lam en vis gegeten. Anders dan vaak in het Westen waar vegetariërs de neiging hebben om gewoon het vlees en de vis van het menu te schrappen zonder deze vitaminegewijs te vervangen, is de Indische vegetarische keuken uitermate uitgekiend. Die groente eet je enkel bij de lunch, want ’s avonds verteert die nauwelijks.  Een andere groente verteert het best als je er warme melk bij drinkt. De dals (linzensoepen) die bij elke maaltijd horen (vaak een meer vaste en een lopende variant) zijn ware energie-, proteïnen- en vitaminebommen waardoor je in India vlees nooit mist. Om de winderigheid veroorzaakt door de linzen enigszins tegen te gaan, worden er komijnzaden en asafoetida toegevoegd aan de gerechten. En dit zijn maar enkele voorbeelden van hoe uitgebalanceerd de Indische keuken in elkaar zit.

Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “De Indische keuken: vegetarisme”  1. smaakt naar meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
soort gerecht

what’s cooking