De Indische keuken: specerijen, een inleiding

De Indische keuken staat bekend als pikant, vooral dankzij het royale gebruik van chilipepers (ingevoerd door de Portugezen uit Zuid-Amerika). Dit hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. De Indische keuken is vooral aromatisch, en de gerechten die je thuis maakt, hoeven niet hevig gepeperd te zijn om een Indische geur en smaak te hebben. Voor de modale Indische mens is de keuken van Mexico pas echt pikant en niet iedereen kookt thuis even pikant, zeker niet als de kinderen meeëten. Bovendien smaken vele gerechten in de Indische restaurants in België vooral pikant omdat onze overgekweekte groenten niet altijd even smaakvol uit zichzelf zijn en dus geen tegengewicht kunnen bieden voor de pikante specerijen die toegevoegd worden. In India zelf hebben de meeste groenten een straffere smaak.
Natuurlijk is de Indische keuken het tegenovergestelde van bijvoorbeeld de Italiaanse keuken. Waar de Italianen uitblinken in het creëren van eenvoudige gerechten waar de eigen smaak van de tomaten, courgetten of aubergines altijd de bovenhand haalt, is de Indische keuken complexer, met langere kooktijden en wordt elk gerecht hoofdzakelijk bepaald door het gebruikte kruidenmengsel. De meeste specerijen worden pas toegevoegd tegen het einde van de kooktijd en worden eerst geroosterd in ghee (geklaarde boter) of olie.
Elke huisvrouw is in het bezit van een ronde metalen doos (masala dibba) met een goed afsluitend deksel waarin een aantal kleine potjes zitten. In elk van de potjes zitten de basisspecerijen, waarop ieder gerecht steunt: vooral komijnzaden, mosterdzaden, zout, kurkuma, chilipoeder, ajowan, mangopoeder, nigella, asafoetida, fenegriek, koriander. En zoals geweten heeft ieder huishouden zijn eigen recepten voor currykruidenmengsels, garam masala e.a.

Print Friendly, PDF & Email

3 reacties op “De Indische keuken: specerijen, een inleiding”


  1. 1 odetje 9 oktober 2008 at 19:01

    Zeg Nath, wanneer gaan we eens demokoken Indisch met of bij jou?

  2. 3 kathleenart 6 oktober 2008 at 11:30

    Goed om weten! Keep us posted hé!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking