Tajine van lam met gevulde dadels

tajineEen feestelijk gerecht zoals we het leerden bij Fatima in El Warda. Een eenvoudig gerecht dat uren kan stoven zonder dat er veel mis kan gaan. Als je feestgenoten niet op tijd zijn, kan je het gewoon opwarmen. Serveer dit gerecht nooit met aardappelen: aardappelen worden in de Marokkaanse keuken niet geserveerd bij feestelijke gerechten. Gebruik lekker panbrood om in de jus te doppen en zo de smaak van alle overheerlijke kruiden te savoureren. Vergezel eventueel van een salade. Ik vergezel dit lam meestal met gestoofde appeltjes met kaneel.


nodig:
olijfolie (donkere)
(voor 6 à 7 personen)
1,5 kg lamsvlees (grote stukken, vb. schouder of een boutje)
2 sjalotten
1 ui –> sjalot en ui in maantjes snijden
vleesbouillonblokje (als je veel bot aan je vlees hebt is dit niet nodig)
koffielepel zwarte peper
kaneelstokje
koffielepel kaneelpoeder
1/2 koffielepel gemberpoeder
halve eetlepel zout
eetlepel suiker
bussel koriander
halve bussel bladpeterselie
vloeibare honing

12 dadels
12 middelgrote walnoten

gietijzeren pan met dikke bodem

Doe een goeie scheut olijfolie in de braadpan. Voeg van zodra de olie begint te smoren de sjalotten en de uien toe. Leg hierop vervolgens het lamsvlees en strooi er de kruiden over. Hou wat koriander over voor de garnering.
Water toevoegen tot alles net onder staat. Onder deksel laten sudderen gedurende 1,5  à 2 uur. Af en toe omscheppen en “krabben” op de bodem. Het vlees moet makkelijk loskomen van het been, pits er maar eens in om dit na te gaan.

De dadels in de lengte inkepen en er een walnoot insteken. De gevulde dadels een kwartier laten gaarstomen in een stoompan.

Het vlees opdienen in een grote schaal en afwerken met vloeibare honing en wat koriander. De dadels errond draperen.

Smakelijk ofte bi-saha! En dikke merci aan Fatima van wie we zoveel mochten leren.

Lees ook: Kijk en kook met Fatima

Print Friendly, PDF & Email

1 reactie op “Tajine van lam met gevulde dadels”


  1. 1 lekkerbekje 31 maart 2009 at 19:38

    Fijn dat je dit recept direct op de blog hebt gezet, want het was echt een topper! Maar bovenal was het leuk, lekker en gezellig. Bedankt Fatima!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking