Cake met pure chocolade

Deze hemelse cake is telkens weer een voltreffer! Wie altijd al op zoek was naar hét recept voor een heerlijke, zacht smeuïge, brownie-achtige chocolade cake is aan het juiste adres bij Sophie Dudemaine. Deze dame is in Frankrijk een echte cake heldin. Ook haar hartige versies van dit gebak slaan enorm aan en doen het erg goed als chique aperitiefhapje of als onderdeel van een walking dinner.

Uit haar boek “De cakes van Sophie” hier dus (en hopelijk smijt de Franse copyright lobby mij niet onder de guillotine) het goddelijke recept voor pure chocoladecake.

Ingrediënten (voor een cakevorm van 26 cm lang)
2 eieren
170 gr fijne christalsuiker
1 en een kwart dl Griekse of Bulgaarse yughurt (goei stevige, redelijk dik zo)
150 gr bloem
1/3 zakje instantgist (poeder)
1 dl zonnebloemolie
200 gr pure chocolade met 70% cacaogehalte

Verwarm de oven voor op 180°C.
Klop in een kom de eieren en de suiker met een garde tot een luchtige, romige massa.
Klop de yoghurt, bloem en gist erdoor en voeg al kloppend geleidelijk de olie toe. Het moet een glad beslag zijn.
Smelt intussen de chocolade en spatel hem direct door het beslag.
Schep het beslag in een met boter ingevette en met bloem bestrooide vorm en bak de cake in de warme oven in circa 35 minuten gaar.
Hij moet na het bakken nog vochtig zijn.
Haal een cake nooit uit haar vorm vooraleer ze helemaal is afgekoeld.

Met dank aan mijn collega Liesbeth, die me de heerlijke cakes van Sophie Dudemaine leerde kennen.

foto: chocoladecake by betje.com

Print Friendly, PDF & Email

5 reacties op “Cake met pure chocolade”


  1. 1 marielle knops 12 oktober 2012 at 17:31

    Dit vond ik over de recepten van het boek over de cake van Sophie. ->

    Het is een leuk boek, er kleeft echter een “maar” aan. Er is namelijk een hele vervelende vertaalfout in gemaakt: in ieder recept wordt gist genoemd, terwijl dit bakpoeder moet zijn! Nogal een groot verschil. Ik heb het voor de zekerheid bij Sophie nagevraagd en zij verzekerde mij dat zij echt geen gist gebruikt, maar bakpoeder. Ze wist me ook te vertellen dat in de volgende uitgave een inlegvel komt met daarop de wijziging. Degenen die het boek gaan kopen of het al hebben: vervang de gist in ieder recept door bakpoeder. Tip van Sophie: in plaats van bloem en bakpoeder kan ook zelfrijzend bakmeel worden gebruikt. http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2007/06/de-cakes-van-sophie.html

    • 2 koffieleutje 12 oktober 2012 at 17:53

      Bedankt voor deze opheldering, goed om weten. Mijn “Sophie” cakes zijn tot nu toe ook met de gist goed gelukt. Volgende keer doe ik het zonder.

  2. 3 J 23 juni 2012 at 15:29

    Heerlijk en helemaal niet moeilijk! Perfect, dus!

  3. 4 cake eter 11 mei 2009 at 12:11

    Deze cake eet ik altijd in de Galerie st-Hubert in Brussel. Ik hoop dat ik hem met dit recept even goed kan maken! Bedankt voor de post!

  4. 5 odetje 9 oktober 2008 at 19:02

    Deze moet ik echt eens uitproberen! Ik ben niet zo’n bakker, eerder een kok, dus ik moet dat gebied eens wat meer verkennen. Ik houd je op de hoogte!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




soort gerecht

what’s cooking