Bloemkooltaart en salade met ham

bloemkooltaart

De twee horen bij elkaar.
Je zou ook voor de taart alleen kunnen kiezen en er  hespblokjes in doen.
Je kan de bloemkool perfect door broccoli vervangen.

Bloemkooltaart

nodig:
bladerdeeg (Herta of Delhaize)
1 bloemkool
30 g boter
30 g bloem
25 cl volle melk
nootmuskaat
4 eieren
150 g geraspte gryère
zout en peper

Verwarm de oven voor op 180°C.
Bekleed een taartvorm van 28 cm doorsnee met het deeg en zet in de koelkast.
Verdeel de bloemkool in roosjes. Snijd de dikke stelen eraf en was de roosjes.
Kook ze 20 minuten in kokend water met zout. Giet ze af.

Maak intussen de bechamelsaus.
Smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer alles 1 minuut door elkaar. Voeg al roerend in een keer alle melk toe en blijf op laag vuur roeren tot de saus is gebonden. Breng op smaak met zout en peper en muskaatnoot.
Splits de eieren in dooiers en witten.

Prak in een schaal de uitgelekte bloemkoolroosjes fijn. Roer de eidooiers erdoor, gevolgd door de bechamelsaus. Breng op smaak met zout en peper.
Klop een stevig eiwitschuim van de eiwitten. spatel dit luchtig door het bechamel-bloemkoolmengsel.
Giet de vulling in de taartbodem, bestrooi hem met de geraspte gruyère en bak hem 40 minuten in de oven.
Eet deze taart lauwwarm.

Salade met ham

nodig:
1 krop sla
pakje hespblokjes
een blok van 100 g emmentaler kaas
2 tomaten
1 eetlepel witte wijnazijn
3 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel mayonaise
2 eetlepels fijngesneden tuinkruiden naar keuze (peterselie, bieslook, dragon, tijm,…)
zout en peper

Pluk de sla, was hem en slinger hem droog. Snijd de kaas in blokjes.
Was de tomaten, snijd ze in vieren, schep het hart eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Roer de azijn, olie, mayonaise en kruiden in een slakom door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de slablaadjes, blokjes tomaat, ham en emmentaler toe en vermeng alles luchtig.
Dien de salade direct op.

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookPin it on PinterestShare on Twitter

0 reacties op “Bloemkooltaart en salade met ham”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




soort gerecht

what’s cooking

volrecepten

Topblogs