Flatbread

Een ware ontdekking zijn ze voor mij, deze flatbreads: snel klaar en bij ons thuis inmiddels uitgeroepen tot topfavoriete mezze of bijgerecht.
Je eet ze met dips bij, rode bietendip met fetaworteldip, looksaus of deze hieronder beschreven.
Ik lust ze het liefst met een olie gekruid met sumac, maar je kan je olie kruiden met van alles: rozemarijn, Provençaalse kruiden, chili… leef je uit!


nodig:

flatbreads:
400 g bloem
een halve theelepel bakpoeder
extra virgine olijfolie
sumac (wat is het, waar vind ik het? info en online bestellen bij pit-pit bv)
zout
water

Meng bloem en bakpoeder, een beetje zout, een eetlepel olijfolie en 200 ml koud water in een kom, voeg eventueel wat extra water toe indien nodig. Kneed het deeg op een bebloemde ondergrond tot het glad is, leg het dan terug in de kom, dek af met een vochtige doek en laat even rusten.

Maak intussen je tahini dip:
1 teentje look
2 el tahini
200 ml dikke yoghurt (natuur)
1 citroen
1 granaatappel

Pers de look in een kommetje, doe er de tahini bij en de yoghurt. Rasp de zeste van de citroen erbij en pers het sap uit een helft. Mengen en kruiden naar smaak. Halveer de granaatappel en houd hem met de gesneden kant over de saus. Klop met een lepel op de achterkant van de vrucht zodat de zaden in de dip vallen. Besprenkel met extra olijfolie. (Op de foto staat een versie zonder granaatappel, de kinderen zijn er niet zo gek van, ik wel!)

Verdeel je deeg in 6 bollen en rol elk bolletje op een bebloemd werkblad zo plat mogelijk uit met een deegrol.
Meng 75 ml olijfolie met 2 theelepeltjes sumac en borstel dit over je flatbread. Bak je brood op een hete grilpan, op de bbq of – zoals ik – in een gewone anti-aanbak pan aan elke kant anderhalve à 2 minuten, bij het omkeren er opnieuw de sumacolie op smeren en goed kruiden met zout.

Nog een fijn groen dipje:
bos verse koriander
2 groene chilipepertjes
2 tenen look
30 g walnoten
1 el lopende honing
2 el olijfolie van goede kwaliteit
sap van een halve citroen

Meng alle ingrediënten in een processor, pers de halve citroen erover uit en meng tot je een gladde, grassige pasta hebt. Goed kruiden met zout en peper.

 

Kennen jullie nog goeie dips? Laat het me zeker weten, mijn dank zal groot zijn 🙂

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookPin it on PinterestShare on Twitter

0 reacties op “Flatbread”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




soort gerecht

what’s cooking

volrecepten

Topblogs