Krokante preitjes met een kruidige roomsaus en zoetzure paprika

fotoO zo lekker! Het bakken van de gepaneerde prei vergt wat behendigheid, maar weet ook dat het er “rustiek” mag uitzien. Fantastische combinatie met de gekruide roomsaus en de licht gekarameliseerde paprika’s. Weer een geslaagd Ottolenghi experiment dan ten huize Blommaart inmiddels een klassieker is geworden.
nodig:
5 niet al te dikke preien
150 ml zonnebloemolie
50 gr panko broodkruim
1 ei

1 rode paprika
80 g kristalsuiker
200 ml water
100 ml appel(cider)azijn
10 roze peperbollen
een half tl’tje korianderzaad
3 kardemom zaden
zout en witte peper

150 ml volle room
2 lente-uitjes, in schuine schijfjes gesneden en wat extra voor de garnering
anderhalve el kappertjes, grof gehakt
1 el citroensap
anderhalve el olijfolie

Snijd de paprika in de lengte in vieren. Verwijder steel, kern en zaadjes en snijd het vruchtvlees in lange, 1,5 cm dikke reepjes. Doe in een kleine pan, met de suiker, water, appelazijn, peperbollen, korianderzaden, gekneusde kardemom zaden en wat zout. Breng aan de kook en laat 20 minuten sudderen. Opzij zetten.

Verwijder intussen de harde, groene bladeren van de prei, en spoel eventueel achtergebleven zand er goed uit. Snijd de witte stukken in ongeveer 6 cm lange blokjes. Doe ze in kokend gezouten water gedurende 15 minuten. Laat uitlekken en afkoelen. Best zo koud mogelijk laten worden anders krijg je omeletbrokjes bij het paneren.

Terwijl de preiblokjes koken, meng je de room met de lente-ui, de kappertjes, het citroensap en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Verhit de zonnebloemolie in een middelgrote pan. Doe de panko broodkruimels in een schaal en doe er wat zout bij. Het geklopte eitje gaat in een tweede schaaltje (ik gebruik diepe borden). Rol de prei in het ei en daarna in het broodkruim. Bak de prei 30 seconden per kant, die dit in kleine aantallen, bv. 4 per keer. Eenmaal goudkleurig en krokant, laat je ze op een theedoek uitlekken.

Serveer vijf stukken prei per bord, overgiet ze met wat van de roomsaus. Haal een paar gekoelde rode paprikareepjes uit de pan, schudt het merendeel van de siroop eraf en leg over de prei. Garneer met de lente-ui en serveer meteen.

Wij eten er meestal kabeljauw en aardappeltjes uit de oven bij. Zalm en kip zijn ook aan te raden.

 

bron: Plenty, Yotam Ottolenghi

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookPin it on PinterestShare on Twitter

0 reacties op “Krokante preitjes met een kruidige roomsaus en zoetzure paprika”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




soort gerecht

what’s cooking

volrecepten

Topblogs