Chocolade-frambozentaart

ottotaartDeze taart die collega Els me leerde maken is glamoureus maar toch niet te zwaar. Dat komt omdat er in de chocoladevulling geen room is gebruikt. Voor een feestelijke variant serveer je er vers geklopte room bij of een bolletje vanille ijs. Je kan voor de vulling ook diepvries bessenmix gebruiken en enkel verse frambozen kopen voor op de taart. Je zou hem in kleine vierkantjes kunnen snijden ook, dan heb je een fancy soort gebakje.
Begin op tijd: het deeg moet een uurtje in de koelkast.

nodig:

voor het deeg:
– 180 g ongezouten boter, gekoeld
– 300 g bloem
– 90 g bloemsuiker
– ¼ theelepel zout
– 1 eigeel
– gesmolten boter om de deegvorm in te boteren
– bakpapier en gedroogde bonen of rijst

voor de jam:
– 100 g frambozen
– 30 g suiker
– 2 steranijs

voor de chocolade vulling:
– 300 g fondant chocolade (van goede kwaliteit)
– 200 g boter
– 2 eigeel
– 2 eieren
– 60 g suiker

Voor het serveren:
– cacao poeder
– frambozen
– opgeklopte room

Bereiding:

Verwarm de oven op 160°C.

Voor het deeg:
Snij de boter in stukken en meng het met de bloem, suiker en zout. Meng met de hand of in een mixer. Voeg het eigeel toe en 30 ml water tot het deeg aaneen plakt. Maak er een ronde platte vorm van en omwikkel het deeg met plastiek folie. Laat het deeg 1 uur rusten in de ijskast.

Voor de jam: voeg alle ingrediënten samen in een sauspan, goed roeren en 10 minuten laten sudderen op een laag vuur.

Beboter een taartvorm met de gesmolten boter. Rol het deeg uit tot een cirkelvorm (2-3 mm dik.), bekleed de taartvorm met het deeg en ga 1 cm over de rand. Bekleed het deeg met bakpapier en leg er gedroogde bonen of rijst op. Bak het deeg in 25 minuten, verwijder daarna de bonen en het bakpapier en bak nog eens 15 minuten verder totdat het deeg een licht gouden kleur heeft.

Voor de vulling: doe de boter en chocolade samen in een pot au bain marie (let op dat het water niet te warm wordt). Meng de eigelen samen met de eieren en voeg deze toe aan de gesmolten chocolade. Bekleed de taartbodem met de frambozenjam en daarna met de chocoladevulling. Bak gedurende 20 minuten. Laat het afkoelen, bepoeder het geheel met de cacaopoeder en frambozen. Serveren op kamertemperatuur met een lepel opgeklopte room.
Ook lekker na een nachtje in de ijskast.

Bron was Ottolenghi recept op BBC site, uitgetest en ontdekt door Els (AKA choco)

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookPin it on PinterestShare on Twitter

0 reacties op “Chocolade-frambozentaart”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




soort gerecht

what’s cooking

volrecepten

Topblogs