Syrische gehaktballetjes met butternut squash

Ik wist niet dat in Syrië pompoenen groeien, maar dat is dus zo. Hun variant is zoeter dan de onze, daarom gebruik je voor dit gerecht best butternut. Ik serveer er meestal kritaraki bij. Dit recept leerde ik kennen dankzij het boek ‘Cook for Syria’ met recepten van topchefs uit het land waar nu al veel te lang een wrede oorlog woedt. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar de Syrische kinderen. Pumpkin meatballs is een erg eenvoudig receptje van Itab Azzam en Dina Mousawi van @Syria_RecipesFromHome. خوش طعم

nodig:
1/2 kilo gemengd gehakt
1 ui
een bosje peterselie
1 butternut pompoen

sausje:
2 el tahini
2 el (Griekse)yoghurt
2 el water
sap van 1 citroen
1 teentje look, geperst

een handvol pijnboompitten
klontje boter

Verwarm je oven voor op 180°C.
Snijd de butternut in grote schijven en schil hem. Snijd ze vervolgens in blokjes. Kruid ze met zout en peper, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet in de oven tot ze zacht zijn. Dat duurt bij mij meestal een 35-tal minuten.

Doe de ui in grove stukken samen met een half bosje peterselie in een foodprocessor en hak fijn. Doe dit bij het gehakt. Kruiden met peper en zout en mengen met je handen. Maak er pingpongballetjes van en doe ook deze op een bakplaat mee de oven in. Laat de balletjes bakken tot ze mooi bruin zijn.

Meng de tahini, de yoghurt, het citroensap, het water en de geperste look samen met wat zout in een kommetje tot je een gladde saus bekomt. Als hij te dik is doe je er nog wat water bij.

Verdeel de balletjes en de butternut in een schaal. Druppel er genereus de tahini-yoghurtsaus over en serveer de rest van de saus apart bij het gerecht.

Werk het gerecht nu af met de in boter geroosterde pijnboompitjes en strooi er nog wat versneden peterselie over.

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookPin it on PinterestShare on Twitter

0 reacties op “Syrische gehaktballetjes met butternut squash”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




soort gerecht

what’s cooking

volrecepten

Topblogs