Cantuccini: Italiaanse amandelkoekjes

Niet voor tante Irma met haar vals gebit, wel heel lekker bij een espresso of een latte macchiato: cantuccini. Je kent ze wel van bij de Italiaan. Ze zijn makkelijk zelf te maken, al lukt het mij vooralsnog niet om ze even licht van kleur edoch knapperig krokant te krijgen. Waarschijnlijk schuilt het geheim in speciale Italiaanse bloem. Verbluf je gasten bij de after dinner koffie met dit heerlijke amandelkoekje.

nodig voor ongeveer 60 koekjes:
200 gr gepelde amandelen
400 gr bloem
een half pakje chemische gist
1 pakje vanillesuiker
250 gr suiker
4 eieren
de geraspte schil en het sap van een sinaasappel
1 eigeel voor de afwerking

Rooster de amandelen even in een droge pan en hak ze grof.
Meng ze met de bloem, zout, gist, de vanillesuiker en de suiker.
Voeg de eieren, de sinaasappelschil en 1 à 2 koffielepels sinaasappelsap toe en kneed tot een glad deeg.

Vorm 2 rollen deeg van ongeveer 6 cm diameter, leg ze op een ingevette bakplaat, maak ze een beetje plat en smeer ze in met eigeel.

Bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 15 minuten tot ze goudgeel beginnen te kleuren. Haal ze uit de oven, smeer ze in met de rest van het sinaasappelsap en snij ze in rondjes van ongeveer 1 cm dik. Leg de rondjes op een bakplaat en bak ze nog eens 10 à 15 minuten tot de koekjes lekker krokant zijn.

Keer ze tijdens de baktijd nog een keer om.

Bron: 100 toprecepten, Italiaans, verrassend Zuiders, 2008, Weekend Knack extra editie

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookPin it on PinterestShare on Twitter

0 reacties op “Cantuccini: Italiaanse amandelkoekjes”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




soort gerecht

what’s cooking

volrecepten

Topblogs