Appeltaart

appeltaartcoverEen eenvoudige appeltaart die het lekkerst is als je de bodem ook zelf maakt. Je kan de appelen door peren vervangen.

nodig (6 personen):

Zandtaartdeeg: 200 gr bloem, 100 gr zachte, lichtgezouten boter, 60 gr zeer fijne kristalsuiker, 1 eierdooier, 30 gr gemalen amandelen, 2 el water

Vulling: 4 appelen (golden delicious of goudrenetten), 20 gr boter, 1 zakje vanillesuiker, koffielepeltje kaneel
Compote: 2 appelen (idem), klontje boter, 50 gr zeer fijne kristalsuiker

Het deeg:
Vermeng in een kom of de keukenmachine de bloem met de in stukjes gesneden boter. de suiker, het eigeel en de fijngemalen amandelen. Kneed als alles goed is vermengd het water erdoor. Vorm een bal van het deeg, wikkel in plasticfolie en laat een uur rusten in de ijskast. Neem het deeg 15 minuten voor gebruik uit de koelkast, bestuif je werkvlak, rol uit (al dan niet met deegroller) en leg in een vorm van 28 cm doorsnee. Ik gebruikte een hartvorm die iets kleiner is, ook perfect.

Verwarm de oven op 180°C. Leg je taartvorm met boden in de ijskast.

De compote:
Schil de appelen en snijd ze in blokjes. Smelt de boter in de pan en doe er de appelblokjes en de suiker bij. Roer alles door elkaar en laat af en toe omscheppend 10 minuten op laag vuur sudderen.

Appelvulling:
Schil intussen de andere 4 appels: snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de parten vervolgens in 1/2 cm dunne schijfjes.

Vul de deegbodem met de appelcompote en schik de appelschijfjes licht overlappend erop. Strooi nog enkele blokjes boter eroverheen en bestrooi met vanillesuiker en kaneel.

Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Eet hem koud.
appeltaartbody

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookPin it on PinterestShare on Twitter

0 reacties op “Appeltaart”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




soort gerecht

what’s cooking

volrecepten

Topblogs