Gevulde speculaas

Je verwacht een marsepeinsmaak bij deze vulling, maar het is veel fijner dan dat door de gekonfijte citroenschil. Alweer een verrassende Ottolenghi interpretatie van een klassieker uit de lage landen. De kruidenmix kan je zelf maken, ik kocht hem bij Pit-Pit, online. De citroenen konfijtte ik zelf omdat ik die uit de winkel veel te straf vind.
nodig:
deeg:
100 g zachte boter, plus 15 g gesmolten om te bestrijken
100 g donkerbruine basterdsuiker (cassonade)
1 à 2 el volle melk
3 en halve tl speculaaskruidenmix
halve tl bicarbonaat
180 g bloem
snuifje zout
amandelspijs:
200 g hele blanke amandelen (als je keen keukenmachine hebt, gebruik dan amandelpoeder)
150 g fijne kristalsuiker
1 ei
fijne rasp van een kleine citroen en 2 tl sap ervan
60 g gekonfijte citrusschil
voor de garnering: 1 ei: losgeklopt, 30-tal hele amandelen

Doe voor het deeg de boter in een kom, voeg de suiker en de melk toe en mix tot een glad mengsel.
Doe het bicarbonaat met de speculaaskruidenmix bij de bloem, voeg het zou toe.
Doe dit door de botermassa.
Blijf kloppen tot je een zacht plooibaar deeg krijgt en voeg indien nodig nog een lepel melk toe.
Stort het deeg op je werkvlak en kneed kort. Wikkel in vershoudfolie en leg in de koelkast.
Doe voor de amandelvulling de amandelen in een keukenmachine en maal ze 30 seconden. Ze moeten dus niet volledig fijn zijn. Voeg de suiker, het ei en het citroensap toe en mix nogmaals tot de amandelen fijner maar nog steeds korrelig zijn.
Voeg tot slot de citroenrasp en de gekonfijte stukjes toe en pulseer alles nog heel even om goed te mengen. Zet in een kommetje opzij.

Verhit de oven tot 170°C.

Rol het deeg op een met bloem bestoven bakpapier van 30 op 40 cm uit tot een rechthoek van 20 op 35 cm en een halve cm dik.

Leg het bakpapier met het uitgerolde deeg op een bakplaat en bestrijk het deeg gelijkmatig met wat gesmolten boter.
Schep de amandelspijs als een worst van 6 cm breed op het midden van het deeg. Bestrijk de amandelspijs met nog wat boter en breng dan de linkerhelft met behulp van het bakpapier tot in het midden van de vulling. Doe dit ook met de rechterhelft van het deeg zodat beide deeglappen elkaar iets overlappen. Druk de naad zachtjes dik en draai het gebak voorzichtig om zodat de naad onderaan ligt.
Bestrijk het deeg gelijkmatig met het opgeklopte ei. Schik de hele amandelen bovenop het deeg en bestrijk het geheel weer met het eimengsel.

Zet de bakplaat in de oven en bak de gevulde speculaas 30 minuten tot het deeg begint te kleuren en de amandelen goudbruin zijn. Het is de bedoeling dat het deeg iets uitloopt, niet panikeren dus.
Laat de speculaas op de bakplaat helemaal koud worden. Snijd hem in  repen.
In een afgesloten doos zijn ze  dagen houdbaar?

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookPin it on PinterestShare on Twitter

0 reacties op “Gevulde speculaas”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




soort gerecht

what’s cooking

volrecepten

Topblogs