Meringuetaart met rode pruimen

Zoek je dé taart die Marie-Antoinette in haar boudoir serveerde aan diep gedécolleteerde hofdames? Dit is je recept! Waag je er maar eens aan, het is helemaal niet moeilijk. Je kan de pruimen vervangen door andere steenvruchten zoals abrikozen, perziken of kersen. Zorg er wel steeds voor dat je fruit goed rijp is, maar niet te zacht.

 

 

nodig:
125 g boter, op kamertemperatuur in blokjes van 2 cm
100 g fijne kristalsuiker
rasp van 1 citroen
3 eierdooiers (hou het wit bij)
125 g bloem
anderhalve tl bakpoeder
kwart tl zout
20 g geraspte kokos
80 ml volle melk
1 tl vanille extract
5 middelgrote donkerrode pruimen (450 g) of ander steenfruit

meringue:
60 g geschaafde amandelen
het eiwit van je eieren hierboven
1 tl vanille-extract
1 tl witte wijnazijn
1 tl maizena

Verhit de oven op 150°c.
Verdeel de geschaafde amandelen voor de meringue op een bakplaat en rooster ze 10 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn. Haal eruit en laat afkoelen.
Verhoog de oventemperatuur naar 165 °c. Bekleed de bodem en de wand van een springvorm (23 cm doorsnee) met bakpapier.
Doe de boter met de suiker en de citroenrasp in een kom en klop tot je een bleke botermassa hebt. Voeg een voor een de eierdooiers toe en klop het mengsel steeds weer glad. Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout in een kom. Roer de kokos erdoor.
Voeg terwijl je een mixer op lage snelheid door het beslag laat draaien geleidelijk aan de droge ingrediënten toe aan de botermassa/het beslag, afwisselend met de melk en de vanille.
Schep het beslag in de voorbereide vorm.
Zet hem 25 minuten in de oven.

Bereid intussen de pruimenvulling. Ontpit de pruimen en verdeel elke vrucht in 8 parten (bij kersen gebruik je halfjes).

Haal de taart uit de oven en schakel de temperatuur naar 180°c.
Verdeel de pruimen met de snijkant naar onderen op de taart. Laat het fruit elkaar niet overlappen, dan wordt je laag te waterig.

Doe voor de meringue het eiwit met het zout in een schone kom waar een mixer met garde in kan. Klop op hoge snelheid gedurende 1 minuut tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de suiker eetlepel voor eetlepel toe en blijf op hoge snelheid kloppen tot het schuim stijf is en glanst. Doe de vanille, het azijn en de maizena bij het schuim en klop tot alles is vermengd. Spatel tot slot de geschaafde amandelen erdoor.

Schep de meringue in de taartvorm op de pruimenlaag en strijk hem gelijkmatig over de vruchten uit. Maak met een lepel krullen en pieken in het schuim en zet de vorm in de oven. Schakel de temperatuur meteen terug naar 160°c en bak het schuim tot het een stevige korst heeft die licht begint te kleuren.

Haal de taart uit de oven en laat hem minstens 30 minuten in de vorm afkoelen voor je de taart eruit haalt.

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookPin it on PinterestShare on Twitter

0 reacties op “Meringuetaart met rode pruimen”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




soort gerecht

what’s cooking

volrecepten

Topblogs