Lasagna met boschampignons

paddenstoelenlasagnaFoodnerds kunnen er ook 35 g gedroogde porcini bijdoen en de boschampignons die courant te koop zijn in de supermarkt, vervangen door speciale paddenstoelsoorten.
De porcini laat je 5 minuten weken in lauw water, knijp daarna het vocht eruit.
Deze lasagna heeft een uitgesproken champignonsmaak en daardoor past een rucolaslaatje er perfect bij.
nodig voor 6-8 personen
champignonlaag:
60 g boter
1 el tijmblaadjes
800 g boschampignons, grote, in plakjes
2 el fijngehakte dragon
4 el fijngesneden peterselie

kaaslagen:
60 g boter
1 kleine sjalot, fijngesneden
60 g bloem
halve liter melk
375 g ricotta
1 ei
150 g feta, verkruimeld
170 g gruyère, geraspt
400 g lasagnavellen
150 g mozzarella, geraspt
50 g parmezaan, geraspt
zout
witte peper

Aluminiumfolie
Ovenschotel 25×35 cm

Oven voorverwarmen op 180°C.

Smelt de boter in een diepe  pan met stevige bodem. voeg als de boter schuimt de tijm en de verse champignons toe.
Bak alles af en toe roerend 4 minuten tot de champignons gaar zijn en er vocht uit komt.
Haal van het vuur af en roer er de dragon, peterselie en peper en zout door.
Giet in een kom en zet opzij.

Maak nu een bechamelsaus in dezelfde pan.
Smelt de boter met de sjalot en smoor hem 1 minuut op halfhoog vuur.
Roer de bloem erdoor en blijf 2 minuten roeren tot de roux gaar wordt maar niet kleurt.
Roer geleidelijk de melk door de roux.
Voeg zout toe en blijf roeren tot de saus kookt.
Laat hem af en toe roerend nog 10 minuten op een laag vuur pruttelen tot hij glad en gebonden is.
Neem de pan van het vuur.

Klop in een kommetje de ricotta en het ei door elkaar. Schep er drie el bechamel door en de feta.
Roer de gruyère door de bechamel tot de saus glad is.

Giet een vijfde van het champignonmengsel op de bodem van een ovenschaal van 25 op 35 cm.
Bedek de laag met lasagnavellen.
Verdeel er een vierde van het ricottamengsel op.
Strooi hierop weer een vierde van het champignonmengsel.
Strooi hierover een vierde van de geraspte mozzarella.
Maak zo nog vier lagen en eindig met een laag lasagnavellen en daarop bechamelsaus.

Bestrooi het geheel met parmezaan en dek de schaal losjes af met aluminiumfolie.
Bak de lasagna 40 minuten in de oven.
haal de folie eraf en laat nog 10 minuten goudbruin worden.
Neem de schaal uit de oven en laat hem voor het opdienen nog 10 minuten rusten.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookPin it on PinterestShare on Twitter

0 reacties op “Lasagna met boschampignons”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




soort gerecht

what’s cooking

volrecepten

Topblogs