Pompoenlasagne

lasagna3Ik stond wat sceptisch tegenover vegan cooking en dacht dat er weinig smaak aan ging zijn en dat ik na het eten snel terug honger ging hebben, maar die angsten bleken ongegrond. Deze pompoenlasagne van Sofie Ballieu is pittig en “vullend”!
De notenkorst is echt dé maks, de smaken ervan passen perfect bij die van de pompoen en de champignons.
Het was de eerste keer dat ik rode linzen gebruikte in een recept en dat was een fijne revelatie.
En ook voor de ultieme lakmoestest slaagde de pompoenlasagne cum laude: onze kinderen lusten het!

nodig voor 4 personen:

Voor de tomatensaus:
olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes look, geperst
0,5 el paprikapoeder
1 el Provençaalse kruiden
2 tl rozemarijn
1 rode paprika in stukjes
1 el sojasaus
250 g champignons in schijfjes
een halve butternut in blokjes
100 g rode linzen
800 g tomatenstukjes (ik gebruikte uit een brickpak)
250 ml groentebouillon

Voor de bechamelsaus:
50 g plantaardige boter voor bakken en braden
75 g tarwebloem
250 ml groentebouillon
500 ml ongezoete sojamelk
nootmuskaat
pezo

en verder:
12 lasagnevellen
50 g paneermeel
25 pompoenpitten (roosteren)
25 hazelnoten (roosteren en evt fijn hakken)
25 g amandelschaafsel (roosteren)
enkele klontjes plantaardige boter

Verwarm de oven voor op 180°C.
Maak de groentesaus:
stoof de ui en de knoflook glazig in olijfolie. Voeg paprikapoeder, Provençaalse kruiden en rozemarijn toe en laat even meebakken.
Voeg vervolgend de verse paprika toe en laat enkele minuten meebakken. Blus met de sojasaus.
Roer de champignons bij de paprika en bak tot ze gaar zijn.Voeg pompoen en linzen toe en roer alles goed om.
Giet de tomatenblokjes en de groentebouillon erbij en laat alles 30 minuten rustig gaar sudderen.
Roer regelmatig om en giet eventueel een scheutje water bij de groenten als ze dreigen aan te bakken.

Maak de bechamelsaus:
Maak een roux van de plantaardige boter en de bloem. Giet in kleine hoeveelheden de sojamelk en bouillon bij de roux en roer stevig tot je een gladde saus bekomt. De saus is beter iets te slap dan te stevig: de lasagnevellen nemen tijdens het garen veel vocht op. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Leg afwisselend een laag groentesaus, een laag lasagnevellen, een laag bechamelsaus en een laag lasagnevellen in een ovenschaal. Eindig met een laag bechamelsaus. Bestrooi met de geroosterde noten en het paneermeel. Leg nog enkele klontjes plantaardige boter bovenop de nootjes, dat zorgt voor een goudbruin korstje.
Plaats de lasagne 30 à 40 minuten in de oven.

lasagna1

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookPin it on PinterestShare on Twitter

0 reacties op “Pompoenlasagne”



  1. smaakt naar meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




soort gerecht

what’s cooking

volrecepten

Topblogs