Steak Stroganoff

Lang leve Jamie en z’n iPhone app! Deze steakbereiding probeerde ik als eerste uit en ik vond het resultaat erg geslaagd. Ook de speciale rijstbereiding erbij is een aanrader: simpel en toch feestelijk.

nodig voor 4:
600 gr runderfilet
1 grote citroen
300 g basmatirijst
1 bussel platte peterselie
500 gr champignons
8 augurkjes
2 tenen look
1 grote rode ui
2 tl paprikapoeder
boter
brandewijn (brandy)
300 ml room
olijfolie
zeezout
zwarte peper

Rasp de schil van je citroen. Doe deze zest in het kokende water waar de rijst vervolgens in kookt.

Hak de bladpeterselie, steeltjes en al. Snijd de champignons in dikke schijfjes. Hak de augurkjes fijn.

Zet je pan op een medium vuur, schil en snijd de look en de rode ui. Doe wat olijfolie in de pan en doe er de ui en de look bij tot ze zacht zijn. Haal uit je pan en zet opzij. Veeg je pan schoon met wat keukenrol.

Snijd de steak in vingerdikke reepjes en doe ze in een kom met een dikke snuf zeezout en een flinke reeks draaien van je pepermolen. Strooi er het paprikapoeder over en wrijf alles goed in het vlees. Zet opzij.

Als je rijst gaar is, laat je hem afdruipen in een zeef en doe hem dan meteen weer in de pot met een klont boter erop. Deksel mag erop en opzij zetten.

Zet je pan weer op een hoog vuur en doe er opnieuw wat olijfolie in. Bak je vlees bruin. Doe de chamignons erbij en roerbak gedurende 2 minuten. Doe er vervolgens de look en de ui bij.

Doe er nu de brandewijn bij: kijk uit dat je je niet verbrandt als de vlam in de pan schiet! Dat mag zeker wel gebeuren want het geeft een lekkere gerookte smaak aan je vlees. Bij mij was het niet gelukt, maar toch was het vlees nog heel lekker.

Doe er nu de helft van de room bij en de augurkjes. Laat nog een minuutje bakken.

Haal de pan van het vuur en pers er een halve citroen boven uit. Werk af met de rest van de room.

Serveer met de citroenrijst.

Klaar!

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookPin it on PinterestShare on Twitter

2 reacties op “Steak Stroganoff”


  1. 1 koffieleutje 26 juni 2012 at 13:42

    Maar ook zonder vlam in de pan even lekker, wat blijkt overigens: flamberen verhoogt de smaak niet: http://www.faqt.nl/recent/flamberen-verhoogt-smaak-niet/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  2. 2 koffieleutje 21 februari 2011 at 15:39

    Uiteindelijk toch gelukt de fik erin te krijgen en ik moet zeggen: het smaakt er toch nog lekkerder door!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




soort gerecht

what’s cooking

volrecepten

Topblogs